Välkommen, besökare! [ Registrera | Logga inRSS Flöde

Forskningsinfo Sits o Sadelprojektet – avslutat

| Forskning | 15 september, 2012

artinfo_140x105

Sadelprojektet är avslutat. Det stora sadelprojekt som har pågått i flera år är precis avslutat. En del av projektet gick ut på att ryttaren ska kunna träna sin sits avsuttet, genom att i realtid se hur olika förändringar av sitsen påverkar tryckfördelningen.

En tryckmätningsvojlock under sadeln på en ”bock” är kopplad till en skärm, vilket gör att minsta förändring kan ses med blotta ögat.
Det man har kunnat se är att personer som tycker att det är svårt att ta till sig sitsinstruktioner kan ha god hjälp av tekniken, efteråt hade de mycket lättare att sedan ta till sig instruktionerna till häst. För de som inte har någon svårighet med den här typen av instruktioner fanns inte samma positiva effekt.
En annan sak som har kommit fram under projektets gång är hur oerhört viktigt det är att prova ut en sadel under arbete. Mätningarna visar på vitt skilda egenskaper för sadeln om hästen står stilla eller om den arbetas – något som kanske inte är så förvånande, men ack så viktigt att poängtera. I övrigt är forskningen om sadelutprovning i sin linda och det har bara gjorts några inledande försök. Läs hela artikeln här

Källa: Hämtad info ur artikel: ”Strömsholm + forskning = sant”. Publicerad: 2012-08-27 Text och foto: Sara Slottner

Inga taggar

1150 totalt antal visningar, 1 idag

  

Läsvärt

Läsvärt .

Läsvärt .

Här under menyval Läsvärt har Sadelportalen samlat info och artiklar om sadelinpassning, sadelnyheter, tips och råd, fakta, forskning, temasidor med mera.
Läsvärt ..

Läsvärt ..

I kategori Sadeltillpassning hittar du bland annat intressanta artiklar och inlägg om sadelinprovning, funktioner hos hästen som kan påverkas vid sadelproblem.
Läsvärt ...

Läsvärt ...

I kategori Forskning hittar du info från olika studier och forskningsprojekt i Sverige och utlandet. Merparten är skrivna av, hämtade från eller länkade till följande företag/organisationer. SLU Strömsholm, Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, HorseConnexion, Equinfo.
Tipsa

Tipsa

Tipsa Sadelportalen om bra artiklar och inlägg som handlar om sadlar. Det kan t ex handla om inpassning, provning, forskning, event, bok och filmtips, produkter mmKontakta oss!

Bok och filmtips

Letar du efter..