Välkommen, besökare! [ Registrera | Logga inRSS Flöde

10 snabba råd för sadelspekulanter

| Sadeltillpassning | 18 mars, 2011

artbild4_140x105

Ska du köpa ny sadel? Vi har samlat några goda råd på vägen!
Undersök marknaden, fråga flera provare, läs hemsidor och lär dig mer om vilka krav du och din häst har. Köp aldrig begagnad sadel på nätet av någon som inte vet varifrån sadeln kommer. Köp inte vad grannen/tränaren eller de andra har för att det är inne.
Här får du 10 snabba råd …

10 snabba råd för sadelspekulanter

1. Köp aldrig begagnad sadel på nätet av någon som inte vet varifrån sadeln kommer. Risken att du får tag på en stulen eller privatimporterad sadel i konstig storlek är stor.

2. Lär dig vilka punkter du måste kunna kontrollera för att veta om sadeln passar. Då kan du hålla koll på om hästen ändrar sig och om provaren kan sin sak.

3. Undersök marknaden, fråga flera provare, läs hemsidor och lär dig mer om vilka speciella krav din kropp och din hästs fysik kan ställa på en sadel.

4. Ser du ut som Ludger Berbaum eller Werth? Sadeltyper som säljs på ett ryttarnamn betalar stora pengar till den ryttaren för att få använda deras namn. Det är sällan som ryttaren själv gör annat än flyttar på knästöd. Sadeln du köper skall baseras på din hästs fysik och dina behov. Proffs har flera olika märken som passar på olika hästar i sitt stall.

5. Om en sadel passar ALLA hästar så är det ingen sadel. Det är ett säljtrick. Prova 5 olika par skor i din storlek och säg att alla passar….

6. Kolla alltid trycket under stigbygelkrampan!!
Om det klämmer = för smal.
Om den glappar = för vid.
Om det klämmer längst upp vid ryggraden = fel bomform.

7. Kolla alltid om hästen har lättare att arbeta om du ställer dig upp = Då orkar den inte bära sig med den sittpunkten du har i sadeln. Du måste då ha en sadel med sätet längre fram på hästen. Om hästen däremot inte lyfter sig fram och är stel i halsen och frambenen, så är den för mycket belastad framtill.

8. Lita på hästen signaler, den har alltid något att säga dig om sadeln och sin egen kropp.

9. Om du är osäker pröva en annan provare med andra sadlar innan du bestämmer dig. Det är din häst som skall må bra och du känner det i magen.

10. Köp inte vad grannen/tränaren eller de andra har för att det är inne.
Risken att du skapar onödiga skador och ridproblem är överhängande. En stor del av alla kotledsinflammationer och ryggproblem kommer från felaktigt inpassade sadlar. Mer än hälften av hoppsadlarna som används på tävlingsbanorna idag klämmer hästarna runt manken och bogbladen. Inte för att det är dåliga sadlar, utan för att man ofta lägger fel typ av sadel på fel häst.
Hälften av dressyrsadlarna får hästarna att arbeta med spänd sänkt rygg och höga framben i traven. Även här för att fel sadel används till vissa hästtyper.

2011-03-18 Källa: Maria Hallring, Ridin-Sadelspecialisten 2011-03-10

Inga taggar

1946 totalt antal visningar, 2 idag

  

Läsvärt

Läsvärt .

Läsvärt .

Här under menyval Läsvärt har Sadelportalen samlat info och artiklar om sadelinpassning, sadelnyheter, tips och råd, fakta, forskning, temasidor med mera.
Läsvärt ..

Läsvärt ..

I kategori Sadeltillpassning hittar du bland annat intressanta artiklar och inlägg om sadelinprovning, funktioner hos hästen som kan påverkas vid sadelproblem.
Läsvärt ...

Läsvärt ...

I kategori Forskning hittar du info från olika studier och forskningsprojekt i Sverige och utlandet. Merparten är skrivna av, hämtade från eller länkade till följande företag/organisationer. SLU Strömsholm, Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, HorseConnexion, Equinfo.
Tipsa

Tipsa

Tipsa Sadelportalen om bra artiklar och inlägg som handlar om sadlar. Det kan t ex handla om inpassning, provning, forskning, event, bok och filmtips, produkter mmKontakta oss!

Bok och filmtips

Letar du efter..